Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ασχολείται συστηματικά με την κινηματογραφική εκπαίδευση περίπου 15 χρόνια. Οι σπουδές του πέραν του προπτυχιακού, αφορούν την κινηματογραφική εκπαίδευση και την εκπαίδευση στα ΜΜΕ. Στην μετεκπαίδευσή του, μελέτησε (ως μέλος ερευνητικής ομάδας) τις απόψεις μαθητών και εκπαιδευτικών σχετικά με τη χρήση και ένταξη του κινηματογράφου στο σχολείο. Στο μεταπτυχιακό του μελέτησε τις απόψεις μαθητών δημοτικού σχολείου για τον κοινωνικό αποκλεισμό, μέσω της κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Η έρευνα έγινε με μαθητές της κοινότητας Ρομά στη Χαλάστρα. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Στη διατριβή του διερεύνησε τις σύγχρονες εξελίξεις στην κινηματογραφική εκπαίδευση. Προτείνει τη σύνδεση της κινηματογραφικής θεωρίας, των πολιτισμικών σπουδών και της κριτικής παιδαγωγικής ως βάση του θεωρητικού πεδίου της κινηματογραφικής εκπαίδευσης.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κινηματογράφου σε ιδιωτική σχολή. Στο σχολείο οργάνωσε εργαστήρια, παραγωγές ταινιών και επί τρία χρόνια την κινηματογραφική λέσχη στο 2ο Δ.Σ. Νεάπολης Θεσσαλονίκης. Από το 2010 συμμετείχε σε συνεργασία με την Άννα Μπίμπου, Παύλο Πανταζή και Αθανασία Νταή στο επιλεγόμενο μάθημα 'Ψυχοκοινωνικές ταυτότητες των παιδιών στα/ με τα ΜΜΕ: εκπαίδευση, αναπαράσταση, συμμετοχή' στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.
Από το 2016 συμμετείχε στα μαθήματα Παιδαγωγικής του Τμήματος Κινηματογράφου με επίκεντρο το μάθημα Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης. Το 2016 σε συνεργασία με τους Πανταζή και Μπίμπου διαμόρφωσαν το ισχύον πλαίσιο στο πρόγραμμα σπουδών με πρόθεση τη συνεργασία των δύο τμημάτων. Πρόκειται για ένα συστηματικό πρόγραμμα κινηματογραφικής εκπαίδευσης των φοιτητών του τμήματος κινηματογράφου, έξι μηνών θεωρίας και έξι μηνών πρακτικής σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιφέρειας. Το πρόγραμμα έτυχε ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Eίναι ανάμεσα στην ιδρυτική ομάδα και τους επιμορφωτές του θεματικού δικτύου ‘Κινηματογραφική εκπαίδευση’ της Δ/νσης ΠΕ Ανατολικής Θεσ/νίκης. Στο πλαίσιο του δικτύου έχουν επιμορφωθεί περίπου 130 εκπαιδευτικοί. Στο δίκτυο συμμετέχουν, το Τμήμα Κινηματογράφου, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο ΕΚΟΜΕ και η Δ/νση ΠΕ Ανατολικής Θεσ/νίκης. Έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις και συγγραφικό έργο, πολυάριθμες συμμετοχές σε συνέδρια ενώ παράλληλα έχει σκηνοθετήσει τρία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, δύο μικρού μήκους. Συμμετείχε σε πολυάριθμα εργαστήρια σχολικών εργαστηρίων και παραγωγής ταινιών με συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ με βραβεύσεις. Επίσης ασχολείται με τη φωτογραφία όπου επίσης έχει βραβευθεί. Από το 2019 συμμετέχει ως διδάσκων σε μαθήματα Πολιτισμού, Τέχνης και Εκπαίδευσης του Τμήματος Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μπορείτε να δείτε μέρος της ερευνητικής του δουλειάς στο παρακάτω link:
https://www.researchgate.net/profile/Dimitris-Papadopoulos-15